Progresul este sănătos
Misiunea tehnologiei în sănătate: cele mai bune rezultate cu cele mai mici costuri, pentru pacient
3 din10 pacienţi spuneau în 2010 că au primit cel puţin un diagnostic greşit, conform unui Raport de Cercetare despre percepţia asupra sistemului medical din România, organizat de IRES. O bună comunicare în cadrul spitalului, între secţii, compartimente, pacient, management, asiguratori este necesară pentru creşterea calităţii şi pentru obţinerea celor mai bune rezultate în serviciilor medicale.
În acest context, propunem o nouă misiune pentru sistemele informatice din spitale: să asigure interoperabilitatea în spital şi măsurarea rezultatelor pentru pacient. În practică, asta înseamnă ca sistemele informatice pentru spital, Hospital Information System, să ofere o componentă de PRM, Patient Relationship Management.
Cum arată o astfel de aplicaţie şi ce criterii trebuie să îndeplinească?
- Gestionarea episoadelor medicale în spital, la nivel de pacient
Sistemele informatice medicale trebuie să urmărească evoluţia stării de sănătate pe parcursul întregului episod medical, incluzând spitalizarea, prezentările în ambulatoriu, analizele de laborator, investigaţii şi explorări funcţionale, terapi şi alte intervenţii. Datele sunt agregate în jurul pacienţilor, nu în jurul unei secţii, unui compartiment sau a unei locaţii.
Spre deosebire de sistemele orientate către managementul procedurilor şi serviciilor oferite de fiecare secţie, o platformă orientată spre pacient urmăreşte contribuţia fiecărui actor de servicii medicale la ameliorarea stării de sănătate. Impune o schimbare de obiectiv, de la realizare serviciu, la rezultat pentru pacient.
- Standardizarea comunicării în spital
Standardizarea comunicarii în spital este o condiţie esenţială pentru colaborarea între secţii, compartimente şi chiar între furnizori diferiţi de servicii medicale: între un spital şi medicul de familie de exemplu.
HL7 este un standard de interoperabilitate specific aplicaţiilor din domeniul medical, un framework pentru schimbul, integrarea, partajarea şi interogarea electronică a informaţiilor medicale.
Domeniul medical are ca specific nevoia de comunicare frecventă cu alte entităţi. Un spital comunică către Ministerul Sănătăţii, către Casa Naţională de Asigurari de Sănătate, cu Unităţi de Primiri Urgenţe, Medici de Familie, Ambulatorii de Specialitate, Farmacii etc. În aceste condiţii, standardul HL7 face posibilă o standardizare a comunicării între furnizorii de servicii medicale.
- Integrarea tuturor tipurilor de date despre pacient, într-o singură aplicaţie
Note ale doctorilor, imagini, trimiteri pentru chimioterapie, teste laborator şi alte tipuri de date sunt stocate într-un singur loc, astfel încât toţi cei care participă la serviciul medical să aibă o perspectivă clară, completă, asupra stării de sănătate a pacientului.
- Datele devin accesibile tuturor actorilor implicaţi, inclusiv medici şi chiar pacienţi
Un test simplu de verificare a unei aplicaţii medicale de spital este dacă asistenta pacientului vede notele doctorului sau nu. Sau dacă medicul de pe secţie vede notele despre pacient din urgenţe. În cele mai multe cazuri, acest lucru nu se întâmplă.
Pe măsură ce personalul medical începe să colaboreze pentru însănătoşirea pacientului, schimbul de informaţii medicale trebuie sa devină o rutină. La celălalt capăt al comunicării, sistemele informatice trebuie să ofere pacientului o modalitate centralizată prin care să-şi facă programări, să reînnoiască reţeta, pentru a primi îngrijire conform patologiei indiferent de personalul de medicul de care este preluat.
- Arhitectura sistemului trebuie să simplifice extragerea de informaţii
În noile sisteme informatice medicale, datele trebuie măsurate din mai multe puncte de vedere: în funcţie de rezultate pentru pacient, costuri pe pacient sau factori de risc. Astfel de sisteme trebuie să permită urmărirea rezultatelor la nivel de pacient pe parcursul întregului episod medical, nu doar la ieşirea din spital, astfel încât să poată fi luate decizii corective.
Autor: Filippo di Marco – Manager of the Board Dedalus TeamNet, unul dintre principalii furnizori de consultanţă şi soluţii pentru implementarea de software medical, din România.
Filippo Di Marco are o experienţă de peste 20 de ani în software medical. A contribuit la înfiinţarea mai multor companii specializate în dezvoltarea de aplicaţii medicale din Italia şi a ocupat funcţii de conducere în cadrul acestora: Medinf Ltd, Accaerre Ltd, Info Company Ltd, Eurosoft Consulting Ltd. etc.
Încă din 1998, a participat la activităţile Comisiei de Informatizare Medicală din Italia, fiind implicat în proiecte precum: implementarea unui nou standard pentru cardurile de sanătăte, sistemul naţional pentru analizele de laborator etc.
În 2003 devine membru fondator al Asociaţiei Italiente HL7, având ca obiectiv dezvoltarea şi promovarea standardului internaţional de schimb de documente în sectorul medical, HL7, în instituţiile medicale din Italia.
Lucrează la Dedalus din 2009, unde coordonează în prezent dezvoltarea internaţională a companiei Dedalus în China, Sudul Africii, în America Latina şi în Europa.
Sursa articol: IT Trends: http://ittrends.ro/2013/10/progresul-este-sanatos/